تأثیر استرس بر سیستم عصبی
سیستم عصبی خودمختار بدن که به سیستمهای عصبی سمپاتیک (SNS) و پاراسمپاتیک (PNS) تقسیم میشود، نقش مهمی در پاسخ فیزیکی بدن به استرس دارد.
وقتی بدن تحت استرس قرار میگیرد، SNS به پاسخ «مبارزه یا فرار» بدن کمک میکند و منابع انرژی بدن را برای مبارزه با تهدید احساس شده یا فرار از آن، بسیج میکند. در این حالت SNS به غدد فوق کلیوی سیگنال میدهد که هورمونهای آدرنالین و کورتیزول ترشح کنند. پاسخ SNS به استرسهای حاد، ناگهانی و کوتاه مدت است. پس از پایان استرس، بدن به حالت قبل از بحران برمیگردد؛ در این حالت بازیابی سیستم عصبی بدن برعهده سیستم PNS است. سیستمهای عصبی SNS و PNS با سیستم ایمنی بدن در تعادل هستند و همین امر باعث تعدیل اثر استرس میشود. در ضمن سیستم عصبی مرکزی با تنظیم فعالیت سیستم عصبی خودمختار، نقش زیادی در مقابله بدن با استرس دارد.
تأثیر استرس بر دستگاههای تنفسی و قلبی عروقی
استرس حاد باعث افزایش ضربان قلب و انقباضات قویتر عضلات قلب میشود. هورمونهای آدرنالین، نورآدرنالین و کورتیزول که در هنگام استرس ترشح میشوند، در نقش پیامرسان این تأثیرات ایفای نقش میکنند. در هنگام استرس رگهای خونی گشاد شده و خون را به سمت عضلات قلب هدایت میکنند. بعد از گذراندن دوره استرس حاد، وضعیت رگها و عضلات قلب به حالت اولیه خود برمیگردد. اما استرس مزمن و بلند مدت با طولانی کردن این چرخه، باعث بالا بردن خطر افزایش فشار خون، حملات قلبی یا سکته میشود. در ضمن استرس مزمن و استرسهای حاد مکرر، باعث التهاب در سیستم گردش خون، به ویژه در عروق کرونر میشوند.
استرس گاهی اوقات با علائم تنفسی مانند تنفس سریع و تنگی نفس خود را نشان میدهد، زیرا استرس باعث منقبض شدن راه هوایی بین بینی و ریهها میشود. در ضمن برخی از مطالعات نشان دادهاند که استرس حاد و شدید ممکن است باعث بروز حملات آسم شود.
تأثیر استرس بر دستگاه گوارش
روده و معده متشکل از صدها نورون هستند که به صورت مستقل از هم عمل کرده و ارتباط دائمی با مغز دارند. استرس ممکن است بر ارتباط روده و مغز تأثیر بگذارد و باعث درد، نفخ یا سایر ناراحتیهای روده شود. در ضمن میلیونها باکتری در روده زندگی میکنند که میتوانند بر سلامت مغز و نحوه تأثیرپذیری آن از استرس تأثیر بگذارند.
به علاوه استرس ممکن است باعث اسپاسم مری، زخم معده، کاهش یا افزایش غیر ضروری اشتها، اسهال یا یبوست، سندرم روده تحریکپذیر و بیماریهایی از این دست شود.
تأثیر استرس بر سیستم عضلانی
هنگامی که بدن تحت فشار قرار میگیرد، عضلات آن منقبض میشوند. در واقع تنش عضلانی، واکنش عضلانی بدن به استرس است و راهی است برای محافظت از بدن در برابر آسیب و درد. زمانی که بدن در معرض استرس مزمن قرار میگیرد، عضلات بدن برای مدت طولانی منقبض میشوند؛ از این رو ممکن است سردردهای تنشی و میگرنی یا حتی دردهای عضلانی اسکلتی در کمر و سایر اندامهای فوقانی فرد، بروز کنند.
تأثیر استرس بر سیستم جنسی و تولید مثل استرس باعث ترشح هورمون کورتیزول در بدن میشود. کورتیزول نقش مهمی در کارکرد سیستم تولیدمثل مردان دارد، زیرا سطح بالای آن ممکن است تأثیری منفی بر عملکرد طبیعی بیوشیمیایی دستگاه تناسلی مردان بگذارد. استرس مزمن یا مستمر، بر تولید هورمون تستوسترون در بدن مردان تأثیر میگذارد که در نتیجه ممکن است منجر به کاهش میل یا ناتوانی جنسی در مردان شود. در ضمن استرس مزمن بر تولید اسپرم تأثیر میگذارد، از این رو تأثیری منفی بر توانایی تولید مثل آنها دارد.
مرکز مشاوره رسپینا در حوزه های تحصیلی، خانواده، ازدواج، طلاق، فرزندپروری، پرورش کودکان، شغلی، انتخاب رشته، کارآفرینی در استان گلستان ، کلاله، گنبد کاووس ، مینودشت، گالیکش، کلاله، آزادشهر، رامیان ،علی آباد ، دلند، خان ببین خدمات مشاوره ارائه می دهد. مشاوره تخصص ماست.