انواع اختلالات شبه جسمی

اختلالات شبه جسمی انواع متفاوتی دارند که عبارتند از:

  • اختلال درد شبه جسمی (Somatic symptom disorder)
  • اختلال تبدیلی (Conversion disorder)
  • خود بیماربینی یا خود بیمار انگاری (Hypochondriasis)
  • اختلال بدریختی بدن (Body dysmorphic disorder)
  • اختلال درد (Pain Disorder)

۱. اختلال جسمانی

اختلال جسمانی نوعی اختلال روانی است که در آن فرد دچار علائم جسمی مختلفی می‌شود که از اختلال روان‌شناختی نشات می‌گیرند نه بیماری جسمی مشخصی. این افراد به‌شدت به این علائم جسمی معتقد هستند و نگرانی مفرطی درباره آنها دارند. نگرانی زیاد باعث اختلال قابل توجهی در عملکرد و زندگی روزمره فرد می‌شود. پزشکان قادر به یافتن علت جسمی مشخصی برای علائم بیمار نیستند.

۲. اختلال تبدیلی

در اختلال تبدیلی، فرد دچار علائمی مانند فلج، بی‌حسی، کوری، ناتوانی در صحبت کردن و غیره می‌شود که به‌طور ناگهانی ظاهر شده و ارتباطی با آسیب یا بیماری جسمی ندارند. اغلب این علائم با استرس، تنش روانی یا ترومای روانی مرتبط هستند. فرد مبتلا به اختلال تبدیلی معمولا باور دارد که این علائم جسمی واقعی هستند و به شدت نگران این مسئله است. این اختلال می‌تواند در هر سنی رخ دهد و زنان بیشتر از مردان به آن مبتلا می‌شوند.

۳. خود بیمارانگاری

در خود بیمارانگاری، فرد به شدت باور دارد که دچار یک بیماری یا اختلال جدی مانند سرطان، بیماری قلبی یا عصبی است، در حالی که آزمایشات پزشکی هیچ نشانه‌ای از چنین بیماری جدی را نشان نمی‌دهد. بنابراین بارها به پزشک مراجعه می‌کند و همواره نگران علائم جسمی خود است. این نگرانی شدید باعث اختلال در عملکرد روزانه و کیفیت زندگی فرد، افسردگی و اضطراب می‌شود.

۴. اختلال بدریختی بدن

اختلال بدریختی بدن یکی از انواع اختلالات شبه جسمانی است که فرد به صورت مفرط و غیرمنطقی درگیر نگرانی درباره ظاهر یا قسمت‌هایی از بدن خود است. فرد به شدت معتقد است که بخشی از ظاهر خود (مانند بینی، پوست، مو و…) به شکل نامناسب یا نامطلوبی است و این موضوع به شکل مزمن او را آزار می‌دهد. افراد مبتلا به BDD اغلب کارهایی مانند بررسی مداوم آینه، سعی برای پنهان‌سازی ظاهر، عمل‌های جراحی زیبایی مکرر و اجتناب از موقعیت‌های اجتماعی را انجام می‌دهند.

۵. اختلال درد

اختلال درد نوعی اختلال روانی-جسمانی است که با درد مزمن و طولانی‌مدت برای فرد همراه بوده و به صورت قابل توجهی باعث اختلال در عملکرد روزانه می‌شود. در این اختلال، درد جسمی فرد بیش از حد مورد انتظار برای آسیب یا بیماری زمینه‌ای است و به نظر می‌رسد که عوامل روانی در به وجود آمدن و تداوم آن نقش دارند. درد در قسمت‌های مختلف بدن مانند سر، کمر، مفاصل است و افراد مبتلا به اختلال درد معمولا دارای افسردگی، اضطراب و ناتوانی عملکردی هستند.

مرکز مشاوره رسپینا در حوزه های تحصیلی، خانواده، ازدواج، طلاق، فرزندپروری، پرورش کودکان، شغلی، انتخاب رشته، کارآفرینی در استان گلستان ، گنبد کاووس ، مینودشت، گالیکش، کلاله، آزادشهر، رامیان ،علی آباد ، دلند، خان ببین  خدمات مشاوره ارائه می دهد. مشاوره تخصص ماست.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *